2010-01-10 13:20:34• hírek • Szatmár.ro

RMDSZ-jubileum Tasnádon

Fennállásának 20.évfordulóját ünnepelte az RMDSZ tasnádi szervezete.

Szilágyi István, jelenlegi elnök köszöntette elsőként a tasnádi RMDSZ-jubileumon megjelenteket:volt, és jelenlegi tiszstgéviselőket, tagokat, a megyei szervezet vezetőit.
- A húsz évvel ezelőtt megszületett csecsemő ma már teljesjogú tagja a társadalomnak - mondta el Szilágyi, majd felidézte 1989 december 29-ét, amikor a helyi moziteremben több, mint ötszáz személy részvételével rendezték meg a helyi RMDSZ alakuló ülését.

Csizek Tibor, az alapítók egyike emelkedett ezt követően szólásra: annak idején az ő lakásán gyűltek egybe azok, akik részt vettek az akkori szervezésben. Csizek szerint elsősorban tanügyi, kulturális eredményeket ért el a tasnádi szervezet. A megvalósítások felsorolása mellett nem titkolta a hiányosságokat is: Tasnádnak még mindig nincs önálló magyar tanintézménye, és gondok vannak a fiatalokkal való kapcsolattartással. Javaslatára az ünneplők egy perc néma csenddel adóztak Hotzmann István egykori elnök és az azóta elhunyt egykori választmányi tagok emlékének.

Csehi Árpád Szabolcs, megyei RMDSZ-elnök köszönetét fejezte ki a tasnádi szervezet volt elnökeinek, választmányi tagjainak, valamint azoknak, akik szavazatukkal hozzájárultak a helyi, megyei és országos sikerekhez.
Varga Attila parlamenti képviselő elmondta: kezdetben az RMDSZ megpróbált sokmindent felvállalni - a kulturális élet szervezésétől a jogtanácsadásig -, az új követelmények szerint ma viszont professzionalizálnia kell tevékenységét: azaz az érdekvédelemre kell összpontosítania.


Tasnádon 20 éves jubileumot ünnepeltek
Tasnádon 20 éves jubileumot ünnepeltek


A szervezet húszéves sikertörténete azoknak az egyszerű embereknek az érdeme, akik mindannyiszor az urnák elé járultak, és a tulipánra pecsételtek, amikor erre szükség volt - hansgúlyozta ki Günthner Tibor szenátor. Szerinte az 1989 óta eltelt időszak a romániai magyarság sikeres politizálásáról szólt: ma ennek köszönhetően négy miniszterünk van, és magyarul beszélgetnek egymással az emberek a Parlament folyosóin.

Bikfalvi György egykori választmányi tag a szervezet „hőskorszakáról"emlékezett meg: azokról az időkről, amikor még sovinista támadásokat is kaptak a városi szervezeti-vezetők és magyar elöljárók. Szerint mindezekről nem szabad megfeledkezni.

Véron András polgármester hiányosságként fogalmazta meg a fiatalok visszafogott szerepvállalását, és reményét fejezte ki: visszatér az egykori lelkesedés és tenniakarás az ifjú generációba.
A szervezők szándéka teljesült: az emlékünnepség végül kötetlen, baráti összejövetellé alakult, amelyen a koccintás után a megjelentek tovább folytatták a közösélmények felelevenítését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: